Veilig internetten op de camping

Steeds vaker wordt de laptop meegenomen op de camping.
Om de foto's op te zetten, een filmpje te kijken, naar familie mailen of snel even googelen. Draadloos internet is zo langzamerhand een basisvoorziening op een camping. Maar is het eigenlijk wel veilig om via een draadloze verbinding op de camping te internetten?

Campings doen over het algemeen weinig tot niets aan de beveiliging van draadloze internetvoorzieningen.
Volgens de Consumentenbond is het slecht gesteld met de draadloze internetoplossingen op campings: te duur en niet veilig. Beveiligen is lastig maar de campinghouder moet de kampeerder in elk geval wijzen op de risico's van onbeschermd surfen. Alle gasten op de camping delen hetzelfde netwerk, dus een kampeerder met kwaadwillende bedoelingen kan relatief eenvoudig binnendringen in andermans laptop, bijvoorbeeld om uw persoonsgegevens te stelen waarmee identiteitsfraude kan worden gepleegd.

De consumentenbond praat met de computerbranche en de overheid over de ontwikkeling van "ingebakken veiligheid" die de computer beschermt zonder dat de gebruiker daar iets voor hoeft te doen. "De meeste mensen weten amper wat een firewall is", zegt een woordvoerder "Als je een auto koopt, hoef je toch ook niet de veiligheidsgordels te monteren.?"

Tips voor veilig internetten op de camping:

  • Schakel de functie "Documenten delen" uit
  • Bewaar geen tekstbestandjes met uw wachtwoorden
  • Verstuur geen vertrouwelijke mail
  • Vul geen persoonsgegevens in op websites
  • Internetbankieren is in principe WEL veilig

Tarieven
De tarieven voor draadloos internet op campings variëren van 2 tot 18 euro per dag of van 2 tot 40 euro per week. Op een boerencamping lift je vaak voor een prikkie mee op het internet van de boerencamping. Grotere campings laten vaak een hotspot installeren, waardoor het internetten duurder wordt.

Volg ons op:

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Google+

Deel deze pagina